Actualizare cu live-cd
Posibilitatea de a face actualizare cu un live-cd unui sistem aptosid instalat nu există.
Înainte de a începe instalarea aptosid SALVAŢI-VĂ DATELE! inclusiv bookmark-urile şi email-urile.
Este foarte recomandat să aveţi o partiţie separată pentru date. Beneficiile în termenii recuperării datelor după un dezastru precum şi pentru stabilitatea lor sunt incomensurabile.
De aceea dosarul $HOME devine locul unde sunt ţinute configurările aplicaţiilor de bază sau altfel spus, un container unde aplicaţiile stochează setările proprii.
ÎNTOTDEAUNA SALVAŢI-VĂ DATELE inclusiv bookmark-urile şi email-urile!
Actualizarea (upgrade) unui Sistem instalat pe Hard Disk
Aţi făcut upgrade la sistemul ce-l aveaţi instalat cu ultimul Live-Cd şi doriţi să vă asiguraţi că aveţi ultimele versiuni ale pachetelor instalate precum şi ultimele update-uri de securitate.
În aptosid aceasta se numeşte 'dist-upgrade' şi se face de pe internet.
Singura metodă de dist-upgrade suportată este următoarea:
## Log out of KDE.
## Go to Textmode by doing Ctrl+Alt+F1
## logon as root, and then type:
service kdm stop ##If using another window manager replace kdm, for example with gdm
apt-get update
apt-get dist-upgrade
apt-get clean
service kdm start ##If using another window manager replace kdm, for example with gdm
Motivele pentru care NU TREBUIE să folosiţi altceva în afară de apt-get pentru dist-upgrade
Managere de pachete ca adept, aptitude, synaptic şi kpackage nu sunt capabile întotdeauna să contorizeze enorm de multele schimbări care se întâmplă în SID (schimbări de dependenţe, de nume, schimbări de scripturi de întreţinere, ...). Nu este vina dezvoltatorilor şi nici a programelor pe care aceştia le fac, totuşi ei fac unelte excelente pentru ramura debian stable, acestea pur şi simplu nu se potrivesc perfect cu nevoile speciale din Debian SID.
Utilizaţi orice doriţi pentru a căuta pachete dar rămâneţi fermi în a folosi doar apt-get pentru procesele de instalare/ştergere/dist-upgrade
Managere de pachete ca adept, aptitude, synaptic şi kpackage sunt, până la urmă, incerte (pentru selecţie complexă de pachete), adăugaţi la aceasta o ţintă mereu în mişcare precum sid şi poate un şi mai rău repozitoriu extern de o calitate îndoielnică (noi nu recomandăm acestea dar ele sunt o realitate printre utilizatori) şi veţi fi condusi la dezastru. Un alt lucru care trebuie ţinut minte este că toate aceste tipuri de managere de pachete cu GUI trebuiesc rulate în init 5, şi/sau în X, iar dacă faceţi un dist-upgrade în init 5 şi/sau X, (unde nici măcar un 'upgrade' nu este recomandat), veţi sfârşi prin a aduce daune ireparabile sistemului dumneavoastră, nu neaparat azi sau mâine, dar în timp sigur.
Pe de altă parte, 'apt-get' face exact ce i se cere să facă. Dacă există vreo scăpare pe care aţi identificat-o puteți s-o depanaţi/reparaţi. Dacă 'apt-get' vrea să îndepărteze jumătate din sistem (ca urmare a tranziţiilor librăriilor) este atenționat administratorul (adică a dumneavoastră) și ar trebui măcar să analizaţi cu atenţie înainte de a lua o decizie.
Acesta este motivul pentru care debian foloseşte apt-get şi nu alte managere de pachete.