Waar je ondersteuning kunt krijgen
Op tijd hulp krijgen, betekent soms het verschil tussen: er huilend mee ophouden of gewoon doorgaan met wat er echt toe doet in deze wereld.
Deze gebruikersondersteuning is verdeeld in onderwerpen zodat je er makkelijk achter kan komen waar en hoe je de hulp kunt krijgen, die aptosid je biedt.
De aptosid forums
In de aptosid forums kun je vragen posten en worden er antwoorden gegeven. Zoek a.u.b. wel eerst in de forums, misschien hebben anderen al dezelfde vraag gesteld. Het aptosid forum is in het Engels.
De aptosid Wiki
De aptosid Wiki is vrijelijk te gebruiken en te veranderen door alle aptosid-gebruikers. We hopen dat de hoeveelheid aptosid-documentatie geleidelijk aan groeit en zich tegelijk met het aptosid-project ontwikkelt.
We hopen op bijdragen van Linux-gebruikers op alle kennisniveaus. De de wiki is immers bedoeld om gebruikers op alle niveaus verder te helpen. De paar minuten die jij aan onze wiki geeft, kan andere gebruikers die een oplossing voor een probleem zoeken, uren werk besparen. de Wiki.
IRC interactieve live hulp
IRC Gedragsregels
Gebruik IRC nooit als 'root' .. je bent van harte welkom op irc als gebruiker/user, nooit als root: als je in de problemen zit, meld dat dan onmiddellijk.
met #aptosid aan de gang
Er zijn 2 manieren om online live hulp te krijgen:
1. Klik op de aptosid-irc icoon op de desktop, of door het gebruik van een andere chat programma
2. Klik op Meet the Team in het menu van aptosid.com
Konversation
De gemakkelijkste manier is om op het aptosid-irc icoon te klikken die op de desktop staat of via het Kmenu als konverstion voor geconfigureerd is.
Als je liever een andere chat client wilt gebruiken, zet dan de server instellingen als volgt in:
irc.oftc.net port 6667
2. irc geactiveerd via de aptosid-site
Ga naar aptosid.com en klik in het menu op: Meet the Team in the menu list. Dit zal je de keuze geven om ofwel een Chat(cgi), ofwel een Chat(java) irc client te gebruiken.
Deze client zal je toegang geven tot #aptosid (er is trouwens ook een #aptosid-nl, klein maar fijn). Voer een door jou gekozen nick in en bij channel: #aptosid. Klik op: Login.
!paste
!paste is je steun en toeverlaat in het aptosid-channel: als je dit niet gebruikt, word je automatisch uit het channel gegooid wegens 'flooding'.
Dus als je gevraagd wordt !paste te gebruiken om de uitvoer van je konsole (weer) te geven, typ dan !paste in je invoerscherm. aynoS geeft je dan dit resultaat:
"paste" is http://paste.debian.net/ :kies aub geen syntax highlighting;maak je paste(copy/paste); en geef de link door in kanaal #aptosid.. .
Het enige dat je hoeft te doen, is op de link klikken. De link brengt je naar de website. Plak de uitvoer waarom gevraagd werd, in het invoerscherm, scroll terug naar boven, en klik op send.
Na het plakken van de gevraagde informatie, zie je dat je bijdrage in de database staat. Er zijn verschillende opties beschikbaar om je paste-bijdrage naar het IRC kanaal te brengen c.q. daar te tonen (voorbeeld: To link to your entry use: http://paste.debian.net/524). De duur van het tonen van je Debain paste kan je zelf vastleggen (tot 72 uur). Je hebt ook de mogelijkheid om de paste/data te wissen.
aptosid-paste
aptosid-paste staat het toe om de uitvoer terminal of tty bestanden te kopieren, het is daarom ideaal als je problemen hebt en in init 3 modus zit. aptosid-paste gebruikt http://rafb.net als de link, en de uitvoer/output is 24 uur beschikbaar.
Ja kan een gebruiker of root zijn om aptosid paste te gebruiken, bedenk echter wel dat sommige uitvoer root rechten nodig kunnen hebben.
aptosid-paste <file> of aptosid-paste -c "command1 --options parameters ; command2"
Voorbeeld van aptosid-paste <file>
aptosid-paste /etc/fstab Your paste can be seen here: http://rafb.net/p/n8miQp85.html
De link http://rafb.net/p/n8miQp85.html geef je via IRC op het kanaal #aptosid door zodat men naar de uitvoer kan kijken.
Voorbeeld van aptosid-paste -c
aptosid-paste -c "fdisk -l; cat /etc/fstab" Your paste can be seen here:http://rafb.net/p/ZrhlVc59.html
De link http://rafb.net/p/ZrhlVc59.html geef je via IRC op het kanaal #aptosid door zodat men naar de uitvoer kan kijken.
Tools voor tekstmodus (tty) en init 3
Gewoonlijk ben je in tekst modus/init 3 als je een dist-upgrade doet (of als er iets verschrikkelijk mis is gegaan met je systeem).
gpm
Een goed programma om in tekstmodus te gebruiken, is: gpm. Hiermee kun je je muis gebruiken voor copy en paste tussen terminals/konsoles.
Om gpm te installeren:
gpm -t imps2 -m /dev/input/mice
Zorg ervoor dat /etc/gpm.conf aanwezig is:
service gpm restart
Nu je in staat bent om je muis in tekstmodus te gebruiken (tty).
File browsing en tekstverwerking
Midnight Commander is een tekst-mode (tty) beeldschermvullende file manager en teksteditor welke standaard geinstalleerd en makkelijk in gebruikt is.
Apart van de normale toetsenbord commando's reageert het ook op muisklikken voor navigatie dit komt door de applicatie gpm.
mc toont het filesysteem terwijl mcedit een lege bestand laat zien of je gat direct naar een bestand.
Voorbeeld om direct naar een bestand te gaan:
mcedit /etc/apt/sources.list.d/debian.list
Je kunt nu het bestand bewerken en opslaan zodat de wijzigingen direct bruikbaar zijn.
Lees:
man mc
toegang tot irc #aptosid, terwijl je in tekst modus en/of init 3 bent
Gebruik IRC nooit als 'root' .. je bent van harte welkom op irc als gebruiker/user, nooit als root: als je in de problemen zit, meld dat dan onmiddellijk.
irc in tekst mode en/of init 3
De standaard in aptosid is irssi.
Ben je in init 3, dan kun je naar een andere terminal/konsole switchen via:
# CTRL-ALT-F2 $ aptosidbox login: <username> <password> (niet als root gebruiker) type dan $ aptosid-irc (dit start irssi op)
of als je een andere client geinstalleerd hebt, zoals weechat:
#apt-get install weechat-curses
Als je in init 3 bent, kun je naar een andere terminal/konsole gaan met:
# CTRL-ALT-F2 $ aptosidbox login: <username> <password> (niet als: root!) typ daarna: $ weechat-curses
Maak nu verbinding met: irc.oftc.net op port 6667. Als je eenmaal verbonden bent, verander dan je nick met:
/nick gebruikersnaam_naar_keuze
Om het kanaal binnen te gaan:
/join #aptosid
Als je verbinding wilt maken met een andere server:
/server server.name
Als er activiteit is in de kanalen, zie je op de onderste balk nummers. Om naar zo'n kanaal toe te gaan, doe je: ALT-1, ALT-2, ALT-3, ALT-4 etc....
Om een kanaal te verlaten:
/exit
Als je ondertussen een dist-upgrade doet, dan doe je:
(om terug te gaan naar de d-u bijvoorbeeld, en de voortgang daarvan te controleren:) $ CTRL-ALT-F1 daarna, om terug te gaan naar irc: # CTRL-ALT-F2
Webbrowsing in tekstmodus en/of init 3
Met 'wm3' (ofwel elinks) kun je surfen in een terminal/konsole, tekstmodus of init3.
Kijk of 'w3m' geïnstalleerd is, zo niet:
apt-get update apt-get install w3m (or elinks)
w3m: Open vervolgens een terminal/konsole:
$w3m URL or w3m ? or w3m aptosid.com
Als je eenmaal een zwart scherm hebt met instructies onderaan: geen paniek: gebruik deze toetsencombinatie:
SHIFT-U
Dan zul je zien dat 'wm3' toegang geeft tot je hard disk met zoiets als: Goto URL: file:///home/username/$ . Je hoeft alleen maar te 'backspacen' totdat GOTO URL overblijft en typ dan in:
http://aptosid.com
Je kunt nu naar aptosid.com surfen of een andere site.
Of als je in init 3 bent:
# CTRL-ALT-F2 $ aptosidbox login: <username> <password> (niet als root!) typ daarna: $ w3m aptosid.com daarna, om terug te gaan naar naar de d-u bijvoorbeeld: $ CTRL-ALT-F1
Om direct naar de handleiding te gaan:
$w3m manual.aptosid.com
Het is aan te raden om je te familiariseren met het gebruik van elinks/w3m, irssi/weechat en midnight commander voor er een noodsituatie optreedt. Het is een goed idee deze pagina uit te printen als referentie, om je te helpen online te geraken in dergelijke noodsituaties.
Infobash
infobash is een 'systeem informatie script', dat onafhankelijk is van een specifieke IRC (Internet Relay Chat) client. Dit script kan allerlei informatie over je hard- en software laten zien aan de bezoekers van het kanaal, zodat ze je kunnen helpen bij de diagnose van problemen of je kunt ze gewoon kunt laten kicken op jouw systeem en kernel versie. ;)
Om het infobash script te gebruiken in Konversation, typ in de chat box :
/cmd infobash -v3
Om het infobash script te gebruiken in andere clienten, typ in de chat box :
/exec -o infobash -v3 of /infobash -v3
In een konsole typ je:
infobash -v3
Lees de volledige handleiding van infobash
man infobash
Nuttige Links
Algemene Linux Documentatie
Debian Reference Card - om op 1 pagina te printen
Debian basis, installatie en systeem administratie documenten beschikbaar in HTML, tekst, PDF of PS in veel talen (ook Nederlands).
Het KDE Help Centrum in aptosid heeft een interne Hulp voor Printen/CUPS , lees anders: Common Unix Printing System CUPS