Partities op de harde schijf maken met Gparted/KDE Partition Manager

Waarschuwing: voor namen van partities a.u.b. UUID, Partition Labelling en fstab lezen. UUID wordt door aptosid standaard gebruikt.
Partitie tools worden als root uitgevoerd en er wordt een wachtwoord gevraagd, type sux en hierna je wachtwoord. Op een Live-CD is er geen rootwachtwoord, gebruik sux en hierna 'enter'. Zie: Live Mode

Veranderingen in de grootte van een NTFS-Partitie vereisen nadien een directe reboot, er mogen verder geen veranderingen aan de partities worden toegepast! Gelieve het volgende te lezen.

Maak altijd een back-up van je data!

Basisinformatie

Een partitie heeft een bestandssysteem (filesystem). Linux kan op en met verschillende bestandssytemen werken. Er is bijvoorbeeld Ext4, ReiserFS en voor ervaren gebruikers XFS en JFS. Ext2 is een handig bestandssyteem voor data die ook door MS Windows™ systemen gezien kunnen worden. Ext2 Installable File System For MS Windows.

In de standaard situatie wordt Ext4 geadviseerd. Ext4 is het normale bestandssysteem van aptosid en wordt goed onderhouden (maintained).

Het gebruik van de KDE Partition Manager & Gparted

Het creëren en beheren van partities is niet iets wat je elke dag zal doen. Daarom is het een goed idee om deze gids eenmaal te lezen om vertrouwd te worden met de concepten en sommige van de vensters die zullen verschijnen. Wat volgt veronderstelt dat je een live-iso gebruikt. Als je vanuit een harde schijf installatie werkt, dan zal <sudo> niet werken, kijk dan naar Over Xapps als je in X bent als root en sux2 als een alias .

KDE Partition Manager, indien geïnstalleerd op de live-iso - start in een terminal:

sudo partitionmanager

Gparted, indien geïnstalleerd op de live-iso - start in een terminal:

sudo gparted
Gparted zal je GPT schijven laten aanmaken en zien.

Wanneer je een USB stick (of SD en SDXC kaarten) moet partioneren, terwijl je op een harde schijf bent geïnstalleerd, dan moet je root zijn. Zie Over Xapps als je in X bent als root en sux2 als een alias, of gebruik de commandline tools cfdisk of gdisk.

 
De volgende screenshots zijn voor Gparted. KDE Partition Manager gedraagt zich op een gelijkaardige manier.

NTFS-partities met GParted veranderen

Veranderingen in de grootte van een NTFS-Partitie vereisen nadien een directe reboot, er mogen verder geen veranderingen aan de partities worden toegepast!

Schrijven naar NTFS-partities met ntfs-3g

Wees gewaarschuwd: ntfs-3g is een vroege beta-driver; dus gebruik hem nooit zonder een externe backup en gebruik hem dus ook niet op productiesystemen c.q. voor je werk! Als je het toch doet, is het je eigen verantwoordelijkheid als je gegevens verloren gaan. Het gebruik ervan is op eigen risico!

Open een shell en voer de volgende commando's in: Zie daarvoor: Partitioneren van je Harddisk - Partitie aanduiding

su
apt-get update && apt-get install ntfs-3g
umount /media/xdxx
mount -t ntfs-3g /dev/disk/by-uuid/xxyyzz[etc] /media/xdxx
Om de konsole te verlaten type: exit
exit

Enn voorbeeld hoe ntfs toe te voegen aan /etc/fstab na installatie van ntfg-3g voor een permanent mount punt is :

 UUID=486E97C46E97A8E8                         /media/disk3part1    ntfs         defaults  0    0

Je NTFS partitie zou nu gemount moeten zijn met rw rechten en je kan gegevens daar opslaan. Gebruik het als het niet anders kan, het wordt niet geadviseerd voor dagelijks gebruik.

exfat

exfat is een gesloten bestandssysteem beschermd door octrooien van Microsoft ™ en wordt algemeen gevonden op SDXC kaarten. Om het bestandssysteem te lezen, schrijven of mounten, installeer je simpelweg het exfat-fuse pakket:

apt-get update && apt-get install exfat-fuse
Inhoud laatst herzien 17/09/2013 1110 UTC