aptosid Snel Start handleiding
HEEL BELANGRIJK: aptosid, als Linux LIVE-CD, werkt met een hoge compressie technologie, en daarom is het verstandig om goed op te letten bij het downloaden en branden van het ISO image-bestand. Gebruik hiervoor goede CD-media [of DVD+RW], brand in DAO-modus (disk-at-once) en niet sneller dan 8x.
aptosid probeert 100% compatibel te zijn aan Debian sid, echter kan aptosid van tijd tot tijd tijdelijke hot-fixes bevatten. De aptosid apt-repository bevat specifieke aptosid pakketten welke bestaan uit de aptosid kernel, scripts, tools en documentatie.
Must read files
Er zijn verscheidene pagina's dat een "nieuwe linux" of "nieuwe aptosid" gebruiker zou moeten lezen. Deze pagina is er één van. De andere zijn :
- De Terminal / Konsole - Beschrijft hoe de terminal te gebruiken, het gebruik van het su commando en het creëren van een alias.
- Partities maken - Beschrijft hoe je partities op je schijf moet aanmaken.
- Installatie van aptosid (HD) - Beschrijft hoe je aptosid op een harde schijf moet installeren.
- Installatie van aptosid (USB) - Beschrijft hoe je aptosid moet installeren op een USB-stick/SD/flash-card.
- Schrijven van aptosid op sticks - Beschrijft het schrijven van een aptosid ISO naar een USB stick, SSD kaart, shdc device met elke Linux, MS Windows™ of Mac OS X™ besturingssysteem.
- Tips voor hardware met 'non-free' benodigdheden - Beschrijft hoe je de sources list moet aanpassen en hoe je non-free firmware moet installeren.
- Internet verbindingen - Beschrijft hoe je kan aansluiten op het internet.
- APT en dist-upgrade - Beschrijft hoe je nieuwe pakketten kan installeren en hoe je een dist-upgrade kan doen.
Over de stabiliteit van Debian Sid
Sid is de benaming voor de onstabiele repositories van Debian. In Debian Sid komen heel frequent nieuwe software versies beschikbaar. Het voordeel van de snelle beschikbaarheid van de laatste software in Debian Sid heeft ook risico's. Vanwege de snelheid van updates van de ontwikkelaars, kunnen de pakketten in het algemeen minder uitgebreid getest worden.
aptosid kernel
De kernel is voor aptosid geoptimaliseerd om de volgende doelen te bereiken: functionaliteit verbeteren of toevoegen, betere performance, betere stabiliteit. De basis is altijd de laatste kernel van http://www.kernel.org/.
Meer uitleg over kernel is hier te vinden: Opwaarderen van de kernel
Pakket Management
aptosid werkt met het Debian pakket management en gebruikt apt en dpkg voor software pakket management met Debian en andere databases geïdentificeerd door de bestanden in /etc/sources.list.d/*
Debian sid heeft meer dan 20.000 pakketten, normaal zou je moeten vinden wat je zoekt met Zoeken van pakketten met apt-cache of met Debian Package Search GUI applicatie.
Om een pakket te installeren voer je uit: apt-get install <pakketnaam> Installeer een nieuw pakket
Debian Sid's repositories worden 4 times per dag geupdate. Hierdoor kan de lijst van pakketten en hun versienummers snel out-of-date raken. Het uitvoeren van apt-get update is essentieel voordat je welk nieuw pakket dan ook gaat installeren. Dat is ook noodzakelijk voordat je een apt-get dist-upgrade gaat uitvoert om zo up-to-date te blijven met de pakkettenlijst op de servers.
Gebruikmaken van andere Debian gebaseerde distributie repositories, Source en RPMs
Source installaties worden niet ondersteund. Als je echt een applicatie moet compileren, doe het dan als een gebruiker en zet deze apllicatie in je home directory. Gebruik maken van checkinstall en het converteren van RPMs met alien (of soort gelijke tools) naar een deb-bestand worden niet ondersteund.
Andere bekende, (en minder bekende), Debian gebaseerde distributies, die Debian pakketten her-pakken voor hun eigen database, hebben meestal een andere bestandslocatie voor diverse applicaties welke voor systeem instabiliteit kan zorgen. Sommige pakketten willen niet meer installeren omdat ze onopgeloste afhankelijkheden van de pakketbenaming of andere versienummers hebben. Voorbeeld: een andere versie van glibc kan veroorzaaken dat een applicatie niet wil opstarten die gebruik maakt van glibc.
Gebruik enkel de Debian database om nieuwe pakketten te installeren, omdat andere databases waarschijnlijk niet zullen worden ondersteund door aptosid.
Opwaarderen van het systeem - dist-upgrade
apt-get dist-upgrade is de gebruikelijke manier voor het upgraden van aptosid. Gebruik maken van een grafische client om aptosid te updaten wordt niet ondersteund. Upgraden van een geïnstalleerd Systeem - dist-upgrade
Een dist-upgrade wordt alleen ondersteunt buiten de grafische X-omgeving. Ga naar een terminal (ctrl+alt+f1, ctrl+alt+f2 etc. kan ook) en type init 3. Hierdoor zal X stoppen, zodat je veilig kan upgraden.
Netwerk Configuratie
Ceni is een netwerk configuratie tool om met weinig moeite je netwerk of draadloos netwerkkaart te configureren. De draadloze functie kan zoeken naar netwerken, gebruik maken van wep en wpa voor encryptie en gebruikmaken van wireless-tools of wpa_supplicant voor de draadloze configuratie. Ethernet is recht-toe-recht-aan als je gebruikmaakt van dhcp (automatische ip-adres toewijzing), maar je kan het ook gerbuiken voor het handmatig instellen van netmasks tot aan nameservers.
Ceni wordt gestart middels het commando Ceni of ceni . Indien het niet geïnstalleerd is, dan kan je dat doen m.b.v.: apt-get install ceni.
Meer informatie over het online komen met Ceni is hier te vinden.
Runlevels - init
aptosid run levels zijn anders dan bij debian zie: aptosid runlevels - init
Andere Window Managers
KDE, XFCE en fluxbox zijn standaard in aptosid geinstalleerd. Gnome is not supported by aptosid to date. Er zijn gebruikers in het aptosid forums /wiki en op de IRC chat die ervaring met Gnome hebben en die willen je misschien wel helpen (anders kan je altijd zelf proberen).
IRC en Forum help
Wees niet bang om hulp te vragen via IRC of het forum:
- Waar kan ik hulp krijgen?
- Web IRC voer je nicknaam in en ga dan naar het kanaal #aptosid