Definitie van terminal/konsole

Een terminal, ook wel console en in KDE konsole genoemd, is een programma welke het mogelijk maakt om interactief met het Linux operating systeem te communiceren via het uitvoeren van diverse commando's welke dan direct worden uitgevoerd. Vaak ook een 'shell' of de 'command line' genoemd, de terminal is een zeer krachtige tool en verdient het om hier enige basiskennis van te hebben, vooral over het gebruik ervan.

In aptosid kun je de terminal/konsole vinden ,dichtbij de K-menu gesymboliseerd door een PC monitor. Afhankelijk van je thema kan het wel of niet een plaatje van een shell voorstellen. Je zult ook hetzelfde icoon vinden in het K-Menu onder "Systeem".

Als je een terminal venster opent zal je een terminal prompt te zien krijgen, in het volgende formaat:

username@hostname:~$

Je zou de username moeten herkennen als je eigen login naam. De ~ (tilde) geeft aan dat je in je home directory bent en de $ geeft aan dat je ingelogd bent met goede gebruikersrechten. Aan het einde vind je je cursor. Dit is je commando regel waar je je commando's invoert die je wilt laten uitvoeren door het Linux besturingssysteem.

Veel commando's moeten uitgevoerd worden met root rechten. Om dit te bereiken tik je het volgend achter de prompt in su en druk je op de enter-toets. Je wordt nu gevraagd om het root wachtwoord op te geven. Tik je wachtwoord in en druk weer op enter (notitie: wanneer je je wachtwoord intikt zie je deze niet op het beeldscherm!).

Indien je wachtwoord goed is zal de prompt veranderen in:

root@hostname:/home/username#

WAARSCHUWING: Terwijl je aangelogd bent als root gebruiker, zal het systeem je niet tegenhouden om mogelijke gevaarlijke dingen uit te voeren, zoals het verwijderen van belangrijke bestanden enzovoort. Je moet er zeker van zijn wat je nu aan het doen bent en of je dit echt wilt, omdat je met deze gebruiker het besturingssysteem ernstig kan beschadigen. Het zou kunnen dat je het systeem opnieuw zou moeten installeren.

Je ziet nu dat het $ teken veranderd is in een # (hash) teken. In een terminal/konsole geeft de # altijd aan dat je ingelogd bent met root rechten. Door het gehele handleiding geven we alles aan door een $ of de # ervoor te zetten. Dus een commando zoals

# apt-get install something

betekent: open een terminal, wordt root (su) gebruiker en voer het commando achter de # prompt uit. (Tik niet de # in, deze staat er al)

Soms raakt de konsole en/of terminal beschadigd, type dan:

reset

en druk op de enter key.

Als de Konsole en/of Terminal output vervormd lijkt, kan je het probleem oplossen door te drukken op ctrl+l, dit hertekent het terminal venster. Deze vervorming gebeurt vaak wanneer je werkt met programma's die een ncurses interface hebben, zoals irssi.

Een Konsole en/of Terminal kan soms bevrozen lijken, hoewel dit niet zo is, en alles wat je schrijft nog wordt uitgevoerd. Dit kan gebeuren door het drukken van ctrl+s per ongeluk. In dit geval, probeer ctrl+q om de terminal terug vrij te maken.

Gekleurde terminal user:~$ and root:# prompts:

Gekleurde terminal prompts kunnen pijnlijke en mogelijk fatale fouten helpen vermijden wanneer je root # bent, maar eigenlijk als user~$wou werken, of door gekleurde prompts te gebruiken als markering voor de commando's die je uitvoerde enkele 100 lijnen vroeger.

Per definitie hebben beide user~$ en root# prompts dezelfde kleur. En het is zeer makelijk om de kleuren voor beide gebruikers te veranderen.

De basiskleuren zijn :

(the syntax is 00;XX)
[00;30] Black
[00;31] Red
[00;32] Green
[00;33] Yellow
[00;34] Blue
[00;35] Magenta
[00;36] Cyan
[00;37] White
[Replace [00;XX] with [01;XX] to get a colour variation].
Hoe verander je de kleur van jouw username ~$ prompt :

Als $ gebruiker, met je favoriete tekstverwerker :

$ <editor> ~/.bashrc

Ga naar lijn 39 en uncomment deze, zoals :

force_color_prompt=yes

Ga naar lijn 53 waar er 01;32m staat, (bijvoorbeeld), en verander het in de kleur die jouw past.

Bijvoorbeeld, voor een cyan gekleurde user~:$ prompt, [01;36m\], zal je op 3 plaatsen in de syntax de code [01;XXm\] moeten wijzigen :

PS1='${debian_chroot:+($debian_chroot)}\[\033[01;36m\]\u@\h\[\033[01;36m\]:\[\033[01;36m\]\w\[\033[00m\]\$ '

De nieuwe kleuren zullen enkel in een nieuwe terminal sessie verschijnen.

Hoe verander je de kleur van jouw root# prompt :
su
<mcedit> /root/.bashrc

Ga naar lijn 39 en uncomment deze, zoals :

force_color_prompt=yes

Ga naar lijn 53 waar er 01;32m staat, (bijvoorbeeld), en verander het in de kleur die jouw past.

Bijvoorbeeld, voor een red gekleurde root:# prompt, [01;31m\], zal je op 3 plaatsen in de syntax de code [01;XXm\] moeten wijzigen :

PS1='${debian_chroot:+($debian_chroot)}\[\033[01;31m\]\u@\h\[\033[01;31m\]:\[\033[01;31m\]\w\[\033[00m\]\$ '

De nieuw kleuren zullen enkel in een nieuwe terminal sessie verschijnen.

Terminal achtergrond kleuren

Kijk naar de menu opties van de terminal voor het wijzigen van de achtergrond kleur en de font opties.

Terminal colours

Er is een veelvuldigheid van opties beschikbaar, we raden echter aan om het eenvoudig te houden.

Over Xapps als je in X bent als root en sux2 als een alias

Terwijl het normale commando om root te worden <su> is, zal kdesu <Application> or gksu <Application> je toelaten dat je GUI / X11 applicaties start van het bureaublad en zal root toelaten om grafische toepassingen te starten.

Voor zij die gewoon waren sux te gebruiken, (sux is voor lange tijd defect door een 'login' security update), zal sux2, als een alias, momenteel een goede optie zijn. Anders gebruik als $user:

$ suxterm

In de meeste gevallen is het gebruik van een Xapp als root nodig om gebruik te kunnen maken van een GUI editor zoals kate, kwrite, mousepad of leafpad, om er maar enkele to noemen. X onder root is ook vereist voor de GUI partitioning applicatie gparted. (Zie ook sudo).

Non-GUI applicaties zoals mcedit, vim, vi, or emacs worden ten sterkste aanbevolen als editors, met mcedit als een van de meest intuitieve editors voor beginners. mcedit, vim, vi of emacs zijn mogelijks je enige keuze wanneer je niet in X bent. (mc is een ideale bestansbeheerder wanneer je niet in X bent).

KDE opties

Om kdesu te starten in KDE:

Alt+F2

of rechts-click op het bureaublad en kies:

Run Command

dan:

kdesu <Application>

Sommige KDE applicaties vereisen dbus-launch voor de applicatie:

dbus-launch <Application>

Xfce opties

Om het Run Command te starten in Xfce:

Alt+F2

of rechts-click op het bureaublad en kies:

Run Command

dan:

gksu <Application>

Andere Desktop Window Manager opties

Een veelvoorkomende keyboard optie voor alle grote Desktop Managers is:

Alt+F2

dan:

su-to-root -X -c <Application>

Terminal/konsole opties

Om kdesu in een terminal te gebruiken:

/usr/lib/kde4/libexec/kdesu

Om gksu in een terminal te gebruiken:

/usr/bin/gksu

Een andere optie is ssh -X root@localhost ofwel su-to-root -X -c :

ssh -X root@localhost

Alhoewel ssh per default geinstalleerd is, kan het niet geactiveerd zijn. Om ssh te activeren, als root:

service ssh start

anders:

su-to-root -X -c <application>

In een terminal een alias creëren voor kdesu, gksu, su-to-root -X -c or ssh -X root@localhost genaamd sux2

Het typen van een lang commando in een terminal is niet altijd ideaal. De oplossing is een terminal/konsole alias te creëren genaamd sux2.

Nota: In elk van de volgende voorbeelden is het commando om de alias te activeren in de terminal:

sux2 <application>
Het creëren van een alias

Het gebruik van mcedit als $user in de volgende voorbeelden is gewild. Je kan een andere editor gebruiken als je wenst:

$ mcedit ~/.bashrc

Nota: Om de veranderingen, die je gemaakt hebt, te activeren moet je de terminal/konsole sluiten en herstarten.

Voeg de volgende code toe aan het einde van het bestand ~/.bashrc :

Zet kdesu als een alias

alias sux2='/usr/lib/kde4/libexec/kdesu' 

Zet gksu als een alias

alias sux2='/usr/bin/gksu'

Zet su-to-root -X -c als een alias

alias sux2='su-to-root -X -c'

Zet ssh -X root@localhost als een alias

alias sux2='ssh -X root@localhost'

Je kan ook een ~/.bash_alias bestand maken dat alle aliases bevat die je nuttig vindt. Lees het ~/.bashrc bestand en de /usr/share/doc/bash-doc/examples:

apt-get install bash-doc

sudo wordt niet ondersteund

sudo is standaard niet geactiveerd voor installaties op de hard disk. Het is alleen beschikbaar in de live-CD omdat daar geen root-password vastgelegd is. De reden hierachter is dat een hacker met een gedetecteerd user password (bijv. keylogger), nooit in staat zal zijn om een systeem te beschadigen. Men heeft immers het root-password niet.

Eeen ander probleem met sudo is dat het daartoe kan leiden dat root een applicatie uitvoert met de user configuratie en hierbij de instellingen overschrijft of rechten veranderd. Dat kan soms daartoe leiden dat een user de applicatie niet meer kan gebruiken. Het gebruik sux2, kdesu, gksu or su-to-root -X -c or ssh -X root@localhost wordt geadvisserd

Werken in root

WAARSCHUWING: Terwijl je aangelogd bent als root gebruiker, weerhoudt het systeem je er niet van om eventuele gevaarlijke dingen uit te voeren, zoals het verwijderen van belangrijke bestanden enzo., je moet je 100% zeker van zijn dat je de actie die je wilt uitvoeren de gewenste resultaten zal behalen, omdat het kan inhouden dat je systeem niet meer werkt zoals het zou moeten.

Je moet om geen enkel omstandigheden root worden in een console/terminal om applicaties te starten waar een standaard gebruiker zijn dagelijkse productie werkzaamheden aan verricht!!

Commando regel Help

Ja deze is er. De meeste Linux commando's/programma's hebben hun eigen handleiding, ook wel "man page" of "manual page" genoemd, deze kun je via de commando regel aanroepen. De syntax is:

$ man "commando"

of

$ man -k <keyword>

Dit zal de handleiding voor het commando laten zien. Navigeer op en neer via de cursor toetsen. Probeer het volgende voorbeeld eens:

$ man apt-get

Om de "man pages" te beeindigen tik je een q in.

Een andere nuttige utility is het "apropos" commando. Apropos maakt het je mogelijk om een zoekopdracht uit te voeren in de "man pages", bijvoorbeeld omdat je niet meer de goede syntax van een commando meer weet. Als voorbeeld proberen we:

$ apropos apt-

Dit zal elke commando weergeven van het pakket manager 'apt'. Het 'apropos' utility is een erg sterke tool, maar om het hier in detail te beschrijven valt buiten deze handleiding. Voor details van deze commando verwijzen we dan naar de "man page" van apropos.

Linux Terminal Commands Lijst (uittreksel)

Dit is een uitstekende inleiding over het gebruik van BASH van linuxcommand.org

Een vrij volledige lijst van commando's in alfabetische orde vindt je op : Een A-Z Index van de Bash command line voor Linux, een 'must bookmark'

Er zijn talrijke handleidingen op het Internet. Een erg goede site voor beginners is: A Beginner's Bash in het Engels.

Of gebruik je favoriete zoekmachine om meer te vinden.

Inhoud het laatst gewijzigd op 05/03/2013 1326 UTC